Pop'n music info collection


de pop'n music serie begon in september 1998, ongeveer 9 maanden nadat de allereerste versie van beatmania begonnen was, en op dezelfde maand waarin de derde versie daarvan uitkwam. (recente informatie laat zien dat de twee spellen tegelijkertijd waren gestart met productie)

pop'n music had een hoop dingen die anders waren dan beatmania:

  1. in plaats van 5 piano-toetsen en een dj-plaat, worden 9 ronde toetsen gebruikt, die makkelijker te raken zijn en verschillende kleuren hebben. zie de foto hieronder om te zien hoe het eruitziet.
  2. uniek voor die tijd, je kon gaan spelen met verschillende characters, ieder met z'n eigen animaties! eerst best simpel, maar latere versies hebben veel betere kwaliteit gekregen. meer info zie je hier.
  3. het gehele thema is positief en vrolijk, er worden veel verschillende kleuren gebruikt tijdens het spelen. geen zorgen, het is niet al te flitsend!
  4. er komen ook verschillende Licenses in de series vanaf de 6de versie. meestal van verschillende japanse tv-series/shows. meestal zijn ze iets makkelijker te voltooien!

eerst waren de spellen alleen te spelen in de arcades, maar later ook op de PlayStation(1&2). die home versies bevatten exclusieve songs, waarvan zover de helft ooit was toegevoegd in de arcades, en de rest home-exclusive blijft.


voor de gameplay

als eerst (en het meest belangrijk): NIET ZO HARD OP DE KNOPPEN SLAAN!! gewoon er zachtjes op drukken is genoeg om ze te raken. (als je de knoppen kapot slaat, dan is dat jouw schuld.)

in nieuwere versies, voordat je begint met spelen, wordt er eerst gevraagd of je een e-amusement pas wil gaan gebruiken. daarmee kun je je scores opslaan & nieuwe songs vrijspelen. je kan de pas laten scannen op het symbool van de machine. als je dat doet, moet je eerst nog je code invoeren voordat het echt start. (een code van 4 cijfers, om precies te zijn.) dat is voor alle veiligheid. eenmaal als dat gedaan is, gaat het spel zoals gewoonlijk verder.

voor bijna alle menu's worden de 9 toetsen hierboven gebruikt. de rode bevestigd de keuze, de blauwe scrolt naar de keuze ernaast, de groene wordt gebruikt om de keuzes anders te sorteren, de gele wordt gebruikt voor andere versies van characters / andere charts voor de songs, de witte stopt de keuze.

eerst kies je de modus waarop je wilt spelen. oudere arcade versies (tot de 20ste) hadden allerlei verschillende modusen, maar nu zijn het er twee: de normale modus (voor 1 speler) en de Battle modus (voor 2 spelers, ieder gebruikt 3 toetsen (wit, geel & groen), de blauwe wordt gebruikt voor aanvallen (mods op de anders speelveld)). beide modusen laten je 3 songs spelen.

daarna kies je je character. je kan kiezen uit de characters van alle nieuwe songs, maar om uit de oudere te kiezen moet je de groene toetsen gebruiken. hierover wordt een andere keer uitgelegd...

dan kom je bij de song select scherm. daarin kies je welk lied je wil gaan spelen. als je geen pas hebt, bestaat de lijst uit de nieuwere songs, gezet op easy (minder toetsen worden gebruikt & charts zijn veel makkelijker). om andere lijsten van songs te bereiken gebruik je de groene toetsen. voor andere niveaus gebruik je de gele toetsen.

let goed op de getallen die bij het lied zijn. die laten zien hoe moeilijk een lied is. des te hoger het getal, des te moeilijker de chart is. boven de 28 gaat de niveau hard omhoog!


tijdens de gameplay

later zal ik hier een foto op kunnen plaatsen voor makkelijkere uitleg, maar voorlopig moet het maar met tekst gedaan worden.


er zal best veel op het scherm te zien zijn, maar je hoeft alleen maar te concentreren op het midden-stuk ervan; het speelveld.

je ziet verschillende gekleurde notes naar beneden zakken/vallen in het veld. als ze de lijn onderaan raken, moet je op de juiste knop drukken.
de notes hebben dezelfde kleuren en posities als de knoppen. dus als een rechter groene note de lijn raakt, druk je op de rechter groene knop. zo simpel is het!
het is een ritme-spel, dus alles draait om timing. je krijgt een hogere score als je de notes op het juiste moment raakt.

lager dan de timing-lijn vindt je de "groove gauge". deze wordt gevult op basis van hoe goed de timing was. goede timing laat het beetje bij beetje verhogen. slechte timing laat het een stuk zakken.
als de balk in de oranje zone eindigt als het lied klaar is, heb je de stage voltooid. zoniet, dan heb je helaas gefaald. dus probeer zoveel mogelijk notes goed te raken!

wat zal er later komen op de site:

  1. foto's. heel veel foto's!
  2. een tabel dat snel info laat zien van alle versies (hier ben ik nu mee bezig)
  3. info over hoe moeilijk iedere chart is.
  4. een visuele lijst van chart-niveas, gesorteerd van makkelijk naar moeilijk.
  5. als ik de kans ervoor heb, gameplay van verschillende songs! (tot de 16de versie)